Автор: Зорница Илиева, Няма българин, който желае да се бие за

...
Автор: Зорница Илиева, Няма българин, който желае да се бие за
Коментари Харесай

Дарина Григорова: Ако войната в Украйна ескалира, България може да се превърне в мишена

Автор: Зорница Илиева, 

Няма българин, който желае да се бие за тази война, която не е наша, нямам никакво подозрение. Но е допустимо да се трансформира България в цел. Само една ракета в случай че изстреляте от наша територия, една едничка, само че с радиус 300 или 500 км. Какво значи това? Че ще има отговор, макар желанието на хората. Това може да се направи доста елементарно от десетина индивида, примерно, не е нужно да са повече и това са, да речем, сътрудници, които са инструктори, боравят с тази техника, давам един образец. Как ще ги спрете? Това сподели пред Зорница Илиеав, " Поглед. инфо " проф. Дарина Григорова.

Според нея отводът на Съединени американски щати да дават на Полша нуклеарни оръжия въпреки всичко демонстрира че няма да има световна ескалация, за което непрестанно се написа, внушава се, тъй като това е боязън, който е добра операция, може доста да се завоюва от него. 

Първа част на изявлението на Зорница Илиева с Дарина Григорова

– Здравейте, драги фенове, това е „ Поглед.инфо “, аз съм Зорница Илиева. Днес ми е изключително прелестно да Ви показва нашия посетител проф. Дарина Григорова. 

Бързам незабавно да стартира с представянето на една книга. Тя взе присъединяване в представянето на книгата на ген. Стоимен Стоименов, което стана неотдавна, в салона на Съюза на българските публицисти – „ Ескалация на войната в Украйна – България на кръстопът “. Тоест, толкоз настояща тематика за всички събития, които в последно време в действителност пренареждат света, тревожат цвета, основават болежка измежду жителите освен в Украйна, че няма по какъв начин да не попитам проф. Григорова:

Защо решихте да визиите, да участвате в представянето на тази книга и каква е оценката за тази творба? Какво желае да каже ген. Стоименов с тази нова негова книга?

– За мен беше чест да вземам участие в представянето на тази книга, тъй като това е доста сериозна аналитична разработка и тук целият професионален опит на ген. Стоименов проличава в лекотата, с която е написана. Многото и разнородни прогнози и разновидности, които той проучва на фона на съществени стратегически документи, част от тях даже разкрити, което е доста скъпо за българския четец. Напразно във Военния клуб се уплашиха от тази книга и не я показаха. 

– Представянето не беше във Военния клуб? 

– Така беше планувано, само че те поддадоха на Атлантическия съвет. Напразно е, тъй като това е книга за българската позиция на фона на спора в Украйна и ретроспективно обгръща взор обратно най-малко 30 години, и е доста скъпо за всеки, който желае да разбере какви са националните ни ползи и каква е обстановката в този нелек братоубийствен спор. 

– И повода да възникне този спор. 

– Причината и всички вероятни фактори, т.е. тази книга е доста скъпа от тази позиция и от разнообразните прогнози, с които не се натрапва създателят, само че със самата фактология и извори, които той употребява. Единият главен извод за жалост не е доста оптимистичен: че ескалацията може елементарно да прерасне отвън границите на Украйна и по тази причина той разказва редица белези, съответни обстоятелства – и косвени, и директни. А другият е, че България в действителност няма никакъв народен интерес да взе участие под каквато и да било форма и по тази причина е доста скъпо да се уважи. Тя е оптимистична сама по себе си, тъй като е написана в духа на българския народен интерес на фона на нашето съвремие и то от създател с подобен професионален опит, т.е. би трябвало да се уважи. Задължително би трябвало да се уважи и то и от политици, освен от необятна публика. 

– От специалисти и от мислещите редови българи, които се интересуват.

– Именно. Тук няма никаква идеологизация, никаква приповдигната нито русофилия, или нещо такова, в случай че от това са се уплашили господата от Атлантическия съвет. Нищо сходно, тук има сериозна фактология, извори и доста разнороден разбор. 

– Ако те бяха по-мъдри, може би, първо трябваше да прочетат книгата и тогава да реагират, а не да реагират по този начин първосигнално, както се споделя. Щом е ген. Стоимен Стоименов, щом тук се приказва за България на кръстопът, значи това е русофилска книга и тя не би трябвало да се позволява, по същия метод, както не разрешиха съветските медии, телевизионни канали в България. А това не стопира в действителност мислещите българи да получават информация от Москва, тъй като при интернет никакъв проблем няма човек. 

– Тази книга напълно не е анти-НАТО, в случай че те чакат това. Разбира се, не могат да чакат, че за атлантическия интерес ще написа един български военачалник. Но тази книга проучва българското наличие в Северноатлантическия алианс доста в детайли и в съответната обстановка по отношение на спора в Украйна, потвърждава безапелационно, че ние нямаме никакъв интерес да участваме директно. И в този случай наличието ни в НАТО може да бъде осъществено и по различен метод, по тази причина България е на кръстопът и към момента има късмет да се работи съответно. 

– Може би както играе тази игра Турция в НАТО? Това е друга, по-мощна страна, с повече потенциал в това отношение. 

– Но даже и не като нашата районна съседка има способи да защитим националните си ползи. Дежурните образци са Словакия и Унгария, макар покушението против Фицо.

– Може би ще поговорим и на тази тематика, която е повече от настояща, защото следствието в Братислава тече в една посока, която е доста забавна и не е въпрос единствено на спекулации или доктрина на конспирациите. Визирам ареста на брачната половинка на този наименуван вълк-единак. 

– При опит за бягство да не забравяме, тя не просто по този начин е арестувана. 

– Да. 

– И е гражданка на Украйна. 

– Тя е етническа украинка. Пряка връзка. Поне тази информация, която идва от Братислава с организация от площада, както пишат в Братислава, което значи, че по никакъв начин не са инцидентни тези съвпадения или както желаете ги наречете.

Тъй като приказваме за България на кръстопът по отношение на ескалацията на войната в Украйна, какво става в действителност в Украйна на терен? 

Специалната военна интервенция на Русия продължава, Путин съобщи, че не са реализирани към момента задачите, само че по този начин или другояче има едно такова съществено оживление в геополитиката и доста изразителен напън от страна на Съединени американски щати, от някои от водачите на Европейски Съюз, освен да плашат с изпращане на натовски сили на терена на Украйна, само че и да тласнат Русия към по този начин наречения непристоен мир за прекъсване на войните. Какво мислите? 

– Съмнявам се, че това към този момент е реалистично от позиция на западната политика, да принуди Русия да подпише мир при тези условия, които се озвучават от Зеленски или от неговите спонсори. Не, Русия работи методично и постепенно, пестейки своите бойци, живота на своите хора, само че по цялата линия на фронта има доста съществено, не бих споделила нахлуване, само че съществено съветско оживление. 

Увеличават се от ден на ден тези украинци, които съумяват да се доберат до боен плен и да оцелеят по този метод, да запазят живота си, тази вълна, честотата “Волга ”. Защото те са пушечно месо. Тези образци на опустелите градове след смяната в закона за мобилизацията в Украйна не са инцидентни. Това, че гонят като добитък мъжете, до които се доберат дали в транспортно средство или на какви ли не непредвидени места, демонстрира че обществото е деморализирано и не вижда смисъл да взе участие в тази война, точно тъй като е и гражданска и тъй като режимът на Зеленски упражнява гнет върху личните си жители. Това не са единствено мъжете, които ги изпращат без подготовка и няма по какъв начин да оцелеят.  

– Пушечно месо. 

– В дословния смисъл. Унищожава се славянско население с един обсег и това е едно от изискванията да се дава още помощ и закона за мобилизацията, колкото повече загинат, толкоз по-добре. Това е директният смисъл. 

Но терорът е и против дамите. Какво имам поради? На тези територии, които бяха краткотрайно съветски и след това Русия се отдръпна, учители, пощальони, лекари, които са продължавали да бъдат на работното си място, незабавно са упрекнати след това, след връщането на украинците, в колаборационизъм с Руската федерация. Един от последните образци е пощальонката на Изюм, наказана на 11 години затвор, тъй като не е оставила пощата и е била на работното си място. 

Има безспорен гнет. Защо? Защото там не са просто рускоезични, там са украинци, които нямат уплаха към Русия и обстановката се употребява, с цел да бъдат смачкани. Тази страна сега е безспорна тирания и от 21 май, както знаем, президентът Зеленски към този момент е нелегитимен, което обаче му дава картбланш. Първо това значи, че той не може да подпише контракт и той да бъде в действие, най-малко за Русия. Това, че другите страни го считат към момента за законен, макар законите, е проблем на съответните страни. Но му дава картбланш да се развихри в този точно вътрешен гнет, за който има редица образци и за мъжете на фронта, и за дамите, които са останали на работа или които под някаква форма демонстрират неодобрение поради издевателството против децата им момчета, и съпрузи, те също са подлагани на съществени репресии. За това се мълчи, само че образците към този момент са безпределно доста, няма по какъв начин да се скрият, а след войната ще се разбере действителната цена, която заплащат украинците за тази обстановка. 

Но по въпросът, постоянният въпрос, дали ще спре въоръжаването на Украйна – по какъв начин да спре, откакто BlackRock, тази транснационална компания към този момент е получила големи количества черноземна земя от Зеленски. По същия метод образец е „ Голямата приватизация “, която стартира отново при Зеленски. На всевъзможни предприятия, които са останали украински, а те имат доста и най-разнообразни, останали от руско време, апропо. Тя стартира през 2019 година. Към тази „ Голяма приватизация “ има доста сериозен интерес Полша, и други страни, само че и Полша. 

Самите украински милионери по данни на украинските данъчни служби за 2023 година са се нараснали с 10%. 1200 души украинци, украински жители, са над останалите, общо 10 700 милионери. Какво значи това? Че за 2023 година, 1200 украински жители са станали милионери за сметка на всички останали свои сънародници. Така че войната е голям бизнес и няма по какъв начин да бъде изоставен просто по този начин и това, че не е законен Зеленски е безспорен картбланш в тази посока.

– Но въпреки всичко слуховете, че военните са се настроили против него и че има меко казано несъгласие сред обществото, дребното хора, които са към Зеленски и военните, дали са истина? Някои разбори сочат, че самите украинци ще създадат прелом против Зеленски, с цел да могат да го отстранят и да се откри излаз. Имат ли почва такива изказвания? 

– Превратите се провеждат от съществени фактори. Обществото е единствено последният участник в последната фаза на пиесата. Не, колкото и да има всевъзможни учредения, това не е реалистично, тъй като Зеленски е комфортен на своите спонсори. Нямам визия какви са настроенията измежду военните, тъй като първо там има доста задгранични наемници, от всевъзможни страни, от Полша, Франция, Грузия дори беше на трето място по наемници, което беше забавен подробност. 

– Англия и т.н. 

– Със сигурност под формата на инструктори. Те служат и като загранотряди. Украинците са на предна линия, а заградителните отряди откъм гърба и стрелят, в случай че желаят да се върнат или в случай че желаят да се предадат в плен. Но тази обстановка даже за наемниците към този момент става доста неприятна на фронта, тъй като руснаците, най-малко по данни, които дават от земята, са се научили да заглушават и Старлинк. Тоест това преимущество на галактическото разузнаване, което имаха в самото начало украинците, към този момент не е реалност, тъкмо противоположното. 

Нямам визия дали военни кръгове биха се осмелили да създадат нещо против Зеленски и по какъв начин откакто всичко идва извън, това не е независима страна, тя няма никакъв собствен запас. Абсолютно всичко идва извън под формата на заеми, които тя ще заплаща, т.е. народът ще ги заплаща. 

– Ако я има страната Украйна.

– Под каквато и да е форма. 

– Да, тъй като има и такива разбори и то не къде да е, а да вземем за пример в Ню Йорк Таймс излизат разбори, които споделят, че в случай че не се изпратят надлежно натовски сили на терена на Украйна, Украйна е свършена. 

– Каквато и да остане територията на Украйна, а тя няма по какъв начин да е в границите от  1991 година, в случай че страната е правоприемник на тази сега Украйна, тя ще е правоприемник и на задълженията ѝ. Така че няма никакво значение територията за тези големи заеми, с които в действителност де факто тя е изкупена, украинците тук са непотребни. 

Колкото за властта в Украйна има една специфичност, доста прекрасен текст беше написал един руснак, който живее в Лвов, представете си в каква обстановка, само че задоволително интелигентен. Руски украинец, да кажем по този начин. Той беше споделил за Украйна нещо доста правилно, че Украйна няма страна, а Украйна съставлява хиляди хутори, украински ферми, да ги назовем, чифлици, хиляди чифлици, всеки от които има свои правила и своя власт. Тя е извънредно районна страна и всеки район има своя специфичност. Властта там не е единствено Киев и в този момент само военният режим дава опция на Зеленски да употребява този безспорен наказателен уред против украинците, само че това няма да е задълго. Затова Украйна в този смисъл е непредсказуема. 

– Тоест, вяра за прекъсване на този спор в скоро време очевидно няма. Всякакви диалози сред Москва и Вашингтон, тъй като те такива би трябвало да бъдат в последна сметка, не с Киев. Както се споделя от Москва, ние няма с кого да разговорим, там няма президент, няма съответният сътрудник, с който да приказваме. 

В подобен случай Европа, тъй като нас ни интересува Европа и обстановката в Европа, по какъв начин ще продължи да съществува в една перманентна или непрекъсната, или както и да я назовем война?

– Няма да е непрекъсната, само че за Украйна ще е пагубна. Но няма да е непрекъсната. За нас би било значимо и като част от нашия район България, на Балканите, Източна Европа, само че даже и за западноевропейците, е значимо да не излезе отвън границите на Украйна. Това не е несъмнено. 

Но през април месец поляците отново желаеха от американците нуклеарни бойни глави и това беше искане от президента Дуда, и отново им беше напомнено, че това няма да се случи, тъй като не може подобен вид въоръжение да се дава на страни признати в НАТО след 1997 година Пак опираме до годината 1997, границата която беше декларирана от Русия в навечерието на Специалната военна интервенция. Щатите съблюдават тази граница, което значи, че в случай че има разширение на спора, то ще е в границите на натовските страни след 1997 година, а това е Източна Европа. Ако се стигне до това. 

– Значи ние сме в кръга на пострадалите страни, в случай че не се стигне до някакво съглашение?

– Това е единият от разновидностите, само че тази сделка най-малко по държанието на Полша и непрекъснатият отвод на Щатите, демонстрира че няма да има световна ескалация, това за което непрестанно се написа, внушава се, тъй като това е боязън, който е добра операция, може доста да се завоюва от него. Не, отводът на Щатите за Полша, точно това демонстрира – границата ще е Източна Европа. Може всеки да види кои страни след 1997 година стават част от НАТО, и това се съблюдава.

– Това са всички някогашни руски социалистически републики. Тъжна картина за нашата страна, където ние изпълняваме всички сложени задания от новите ни сътрудници и се съобразяваме единствено с тях, без да отчитаме някакви ползи или най-малко някакво достолепие да запазим в цялата тази обстановка. И това към този момент считам, че от ден на ден се осъзнава и дори се разяснява. 

Лично аз съм сюрпризирана, тъй като имаше един интервал в който имаше цензура, тя и в този момент съществува цензурата, само че въпреки всичко към този момент има някакво прояснение. Сякаш просто хората схванаха, анализаторите, че монетата има две страни. Не е въпросът да взимаме страна, а по-скоро да се резервира хладнокръвие на един, най-малко някакъв неутралитет, който да ни резервира достолепието и страната да ни резервира в последна сметка. 

Неслучайно в последно време задавам въпроса някой разбра ли какво през вчерашния ден нашият длъжностен министър на защитата внесе като съобщение в Парламента по отношение на подписана от него заповед за територията на нашата страна, непознати войски, присъединяване на наши бойци в идни дейности? 

Това включва ли наличието им отвън границите на България или това подготовка ли е за дейности, за които загатва Макрон, да вземем за пример, който първо сподели, че ще изпрати 2000 френски бойци на територията на Украйна, а пък на идващия ден сподели, че ние заставаме твърдо зад решението на Международния съд в Хага за издаване на заповед против Нетаняху и несъмнено трима бойци, водачи на Хамас, нещо за което Съединени американски щати просто избухват. 

Една такава политика, която очевидно дезориентира ръководещите в България и, може би, по тази причина те избират да си заровят главите в пясъка в този момент на идните избори. 

– И, може би, и поради изборите. След изборите ще разберем, тъй като те ни убеждаваха, че ние не продаваме оръжие за Украйна, а след това се оказа, че това е реалност и към този момент е легитимирано. Както в този момент убеждават, че няма да пратят и един български боец, под каквато и да било форма, инструктори да назовем тази безобидна форма, няма никаква гаранция, че това няма да се случи, тъй като към този момент излъгаха за оръжието. И освен, само че в съответната обстановка. 

– Все отново мислещите българи се изправят на нокти.

– Да, това ще бъде мъчно, само че знаете ли, кое е по-обезпокояващото? Това, че няма българин, който желае да се бие за тази война, която не е наша, нямам никакво подозрение. Но е допустимо да се трансформира България в цел. Само една ракета в случай че изстреляте от наша територия, една едничка, само че с радиус 300 или 500 км. Какво значи това? Че ще има отговор, макар желанието на хората. Това може да се направи доста елементарно от десетина индивида, примерно, не е нужно да са повече и това са, да речем, сътрудници, които са инструктори, боравят с тази техника, давам един образец. Как ще ги спрете? Политическата власт има ли силата да ги спре, да спре подобен вид, подобен сюжет? Но той значи замесване, нали?

– Нямам визия дали въобще се разискват такива разновидности и сюжети и дали си дават сметка. 

– Би трябвало, тъкмо по тази причина и книгата на ген. Стоименов е добре да я прочетат. Там има всевъзможни разновидности и сюжети. 

– Надявам се, че най-малко ще проявят в тази тенденция интерес. 

– Но може да се въвлече България по този метод, т.е. има способи за провокация даже с най-малък запас с доста неприятни последици. Точно по тази причина са политиците, с цел да внимават да не се стигне до там, това е. 

– Вниманието малко мъчно им се отдава. Тъй като времето на първата ни част изтече, доста Ви благодаря за присъединяване. Във втората част допускам, че ще се спрем и на други такива събития, които имат директно отражение върху политиката, обстановката и в нашата страна, макар изборите ни.

Очаквайте втората част на изявлението на Зорница Илиева с Дарина Григторова. 

Инфо: „ Поглед.инфо “

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР